Ikigai: betekenis, uitleg en tips om jouw Ikigai te vinden

Wat is de betekenis van Ikigai? Hoe kun je jouw Ikigai bepalen? In dit artikel vind je voorbeelden en een heldere uitleg van het Ikigai-model.


Wat is Ikigai?


Wat is Ikigai eigenlijk? Je kunt ‘jouw Ikigai vinden' als je de volgende vier zaken combineert…

 1. Wat je leuk vindt.

 2. Waar je goed in bent.

 3. Waar de wereld behoefte aan heeft.

 4. Waar je voor betaald kunt krijgen.


Wat betekent het woord ‘Ikigai'?

Ikigai gaat niet om rijk worden: het gaat om gelukkig leven. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat iemand blij wordt van de planten water geven op zijn balkonnetje. Als je het leuk vindt om in je tuin te werken, en als je meer met je Ikigai bezig gaat, kun je bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen en kun je daarmee 4 of 5 dagen per week bezig zijn. Dan word je gelukkig. Niet per se rijk! Geld verdienen maakt niet eens zoveel uit. Het is geen hoofdfocus. Dat zal vanzelf goed komen als je je Ikigai leeft.


Hoe vind je jouw Ikigai? Stappenplan om het jezelf makkelijk te maken


Nu we weten wat Ikigai is, verrijst de vraag: hoe vind je jouw Ikigai? Hieronder vind je stap voor stap hoe je jouw Ikigai kunt vinden.


Je kunt vervolgens je Ikigai in een aantal stappen vinden:

 1. Begin met de bovenste cirkel door te inventariseren waar je van houdt: maak een lijstje met alle dingen die je leuk vindt om te doen. Stop daar trouwens nooit mee. Probeer altijd nieuwe dingen uit om te ontdekken wat je leuk vindt om te doen. Het is belangrijk dat je met deze begint. Als je zou beginnen met kijken waarvoor je betaald zou kunnen worden, begin je met een veel te grote lijst.

 2. Als het goed is, heb je nu een lijst met alle dingen die je leuk vindt om te doen. Dit kunnen zomaar een paar A4-tjes zijn. Het mogen ook tegenstrijdige dingen zijn. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je een brainstormsessie doet. Doe nu hetzelfde met waar je goed in bent. Ook dit kan van alles zijn. Je kunt uitgaan van dingen waarvan je zelf vindt dat je er goed in bent en vraag aan anderen wat zij vinden waar je goed in bent.

 3. Start nu met het combineren van de dingen die je leuk vindt om te doen en de dingen waar je goed in bent. Dit wordt je passie. Maak hier ook weer een lijstje van.

 4. Ga nu de rest af en doe exact hetzelfde met de andere twee gebieden van het model: wat heeft de wereld nodig en waarvoor kun je betaald worden?

 5. Maak het volledige model af. Kijk welke overlappingen er zijn zodat je steeds een aantal dingen bij Passie, Missie, Beroep en Roeping kunt invullen.

 6. Kijk nu welke dingen zowel bij Passie, Misse, Beroep en Roeping staan. En kijk zo of je het kunt terugbrengen tot een paar dingen die je Ikigai zijn. Je hoeft niet één Ikigai te hebben. Je kunt blijven doorgaan en meerdere Ikigai’s vinden.


Waarom werkt Ikigai?


Waarom ben je goed in dingen die je leuk vindt om te doen? Waarom werkt Ikigai? Doordat je niet meer ‘probeert te proberen’. Als je jouw Ikigai hebt gevonden, klopt alles gewoon en gaat alles haast vanzelf. Dan kom je in een soort flow. Hoe kom je in die flow? Daar gaat het Ikigai-boek diep op in. Het is opvallend dat er zoveel mensen die nog niet eens 30 jaar oud zijn geworden, burnouts krijgen. Ze leggen te veel druk op zichzelf en ze denken dat er heel veel van ze verwacht wordt. Omdat ze te hard proberen het goed te doen.


Die druk is vaak het grote probleem bij burnouts. Die druk is niet meer een probleem als je jouw Ikigai leeft. Ook als je van je Ikigai kunt leven, zal er weleens druk op staan met deadlines die gehaald moeten worden, maar als jij je Ikigai leeft, werk je voor je plezier, waardoor jij je minder druk hoeft te maken.


Je Ikigai daadwerkelijk leven? Laat je leiden door je intuïtie én je verstand


Hoe vind je jouw Ikigai? Er zijn echter aantal dingen waar je op kunt letten om nog beter jouw Ikigai waar te maken:

 1. Je kunt het Ikigai-schema ook intuïtief invullen. Sta daarbij ook eens bewust stil bij waarom je intuïtie je naar een bepaalde keuze heeft geleid. Gebruik dus ook je verstand als aanvulling op je intuïtie. ‘Moet ik stoppen met mijn baan of doorgaan?' Die beslissing kun je helemaal op gevoel nemen. Maar denk er ook over na met je verstand.

 2. Houd goed in de gaten of een keuze daadwerkelijk intuïtief was, of dat het een automatische associatie (conditionering) was: ‘Mijn oma had dat kopje ook, dus ik wil dat kopje niet/wel.' Dit is geen intuïtieve beslissing. Ook emotionele beslissingen zijn geen intuïtieve beslissingen. Waar intuïtieve beslissingen vaak correct zijn, moet je oppassen voor emotionele beslissingen. Er is een verschil tussen beslissen vanuit intuïtie en beslissen vanuit emotie. Denk bijvoorbeeld aan toen je verliefd was: sommige beslissingen maken we uit emotie. En emotie is een hele wisselende factor.

 3. Gebruik actie én logisch nadenken. Dus aan de ene kant is het krachtig om met actie te reageren op de kansen die je in het leven krijgt, en aan de andere kant is nadenken ook een stapje. Dus ook met nadenken kom je dichter bij je Ikigai, maar met actie ondernemen kan het in een stroomversnelling komen en loop je een stuk sneller naar je doel.

 4. Ga niet geforceerd proberen je Ikigai waar te maken. Dan wordt het heel moeilijk. Geforceerd zoeken is niet de oplossing. Het komt vanzelf, maar weet waar je naar moet kijken. ‘Probeer niet te proberen.' Dit doe je door soms dingen ook los te laten .

 5. Je (intuïtieve) keuze kun je ook koppelen aan je Ikigai: je besluit te stoppen met iets, zodat je meer van je Ikigai kunt doen.

 6. Sta open en test nieuwe dingen uit. Blijf open voor waar je van houdt en blijf open voor nieuwe ingevingen.

Het mag lang duren voordat je jouw Ikigai leeft


Het hoeft niet in een maand of een paar maanden klaar te zijn. Onderbewust, op intuïtie, vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. En op een gegeven moment komt het in een stroomversnelling.


Kun je alleen maar je Ikigai gaan doen?


Als iedereen zijn Ikigai leeft, betekent dat niet dat het vuilnis niet meer opgehaald gaat worden. Ik denk zelfs dat de wereld beter zal gaan worden. Het enige waarvoor we moeten waken, is dat je niet alleen de dingen gaat doen die je leuk vindt. Dat is een grote valkuil. Er zijn ook andere dingen naast je Ikigai. Die dingen moeten ook gedaan worden.


We moeten ook de dingen doen die moeten gebeuren. Afwassen, strijken, opruimen… Maar gelukkig kunnen we dat ook leuk maken. Je moet nog steeds tevreden kunnen zijn met de dagelijkse dingen in je leven die ook gewoon door moeten. Als je daar ook tevreden en gelukkig mee kunt zijn, dan kun je een gelukkig leven leiden.

Succes met het vinden van jouw Ikigai


Gebruik de tips en de stappen uit dit artikel en vind jouw Ikigai. Succes!