Dividenden als spaarpot voor later?

U wilt graag een aandelenportefeuille opbouwen met mooie dividenden zodat u later bijkomende inkomsten heeft als u ooit stopt. Hoe pakt u dat aan en hoe vermijdt u te veel belastingen?


Van het leven genieten wanneer u met pensioen bent, kost redelijk wat geld. Vandaar dat u uw voorzorgen neemt met bv. een extralegaal pensioen, pensioensparen of zelfs opbrengstvastgoed. Wanneer u echter met pensioen gaat, wilt u dat opgebouwde kapitaal misschien niet gewoonweg beginnen opsouperen. U zou graag leven van de opbrengsten van dat kapitaal. Alleen: met de huidige renteniveaus is dat onmogelijk. Als u € 500.000 gespaard heeft, dan brengt dat op een spaarrekening jaarlijks € 550 op. Niet echt om van te dromen, die opbrengst. Obligatiecoupons brengen evenmin denderende rendementen op.


Aandelen met hoge dividenden


Dividendaandelen. Met aandelen is nog wel rendement te realiseren, want die keren dividenden uit als regelmatige opbrengsten. Niet elk aandeel is echter een dividendaandeel: u moet dus selectief gaan beleggen. Bedrijven die hoge en groeiende dividenden uitkeren, zijn gezonder en schommelen minder op de beurs dan aandelen die weinig of geen dividenden uitkeren. Beleggers worden beloond voor hun trouw door een dividenduitkering: daarom verkopen ze deze aandelen minder snel als het even wat tegenzit op de beurs. Daardoor dalen deze aandelen vaak minder dan de rest van de beurs tijdens een correctie.


Kiezen. Het lijkt eenvoudig: u koopt de aandelen met het hoogste dividend op bv. de beurs van Brussel. Helaas, zo simpel is het niet. U moet de dividendhistoriek van het aandeel checken en de financiële gezondheid nagaan. Goed geleide, gezonde bedrijven met een verleden van stabiele of stijgende coupons zijn schaars: Sofina, Ackermans & van Haaren, Lotus Bakeries, Solvay, UCB, Colruyt en Co.Br.Ha. hebben de beste historiek in ons land.


Rendement. Op de Brusselse beurs bedroeg begin 2020 het gemiddelde dividendrendement van alle aandelen die een coupon betalen, 3,4% bruto. Omdat u daarop 30% roerende voorheffing (rv) afdraagt, komt dat netto op 2,4%. Dat is meer dan de inflatie van zo’n 0,74%, zodat u alleen al met de jaarlijkse dividenden koopkracht wint. Vorig jaar trok 68% van de Belgische bedrijven die een dividend uitkeren, zijn coupon op, door de coronacrisis zal dat over dit jaar allicht wat minder zijn. Voor de toekomst wordt verwacht dat aandelenbeleggers een gemiddelde dividendstijging van 10% per jaar mogen incalculeren.


Let op! Als u internationaal wilt beleggen, moet u rekening houden met de dubbele rv. Op de meeste buitenlandse aandelen betaalt u zowel bronheffing in het land van oorsprong als de Belgische dividendbelasting op het resterende bedrag.


Tip. Er zijn uitzonderingen. Het Verenigd Koninkrijk heft bv. geen dividendtaks. Voor wie van plan is om aandelen lange tijd aan te houden, scheelt dat.


Gespreid beleggen


Fondsen. Een andere optie is beleggen in een fonds met hoogdividendaandelen. De beheerder maakt dan de selectie én uw geld wordt gespreid over misschien wel 40 tot 50 verschillende aandelen uit verschillende sectoren en landen. Wereldwijde dividendfondsen zijn bv. Fidelity Global Dividend Fund, WisdomTree Global Quality Div Gr ETF, Guinness Global Equity Income, Mirabaud Global Equity High Income. Er zijn ook ETF’s (trackers) die zich hierin specialiseren, zoals de Vanguard High Dividend Yield ETF en de Vanguard Dividend Appreciation ETF.


Tip. Kies voor kapitaliserende fondsen. Wenst u er geld aan te onttrekken, dan verkoopt u gewoon een of meer deelbewijzen. Bij een distributiefonds betaalt u immers 30% rv op de coupons.


Dividendaandelen zorgen voor een redelijk voorspelbare kasstroom als aanvulling op uw inkomen of pensioen. Veel beleggers zien dividenden als een goed alternatief nu obligaties weinig of niets opleveren en niet compenseren voor de inflatie. Houd wel rekening met de rv: bij buitenlandse aandelen betaalt u die vaak twee keer.